Všetko vybavíte pod jednou strechou

CHLORELLA

06.05.2014 12:19

 

Čo je to chlorella 


 

 

 

 

 

 

Chlorella –

  1. kompletný zdroj živín
  2. posilňuje imunitný systém tým, že stimuluje telo – organizmus k tvorbe interferónu
  3. zvyšuje úroveň prospešnej mikroflóry v tráviacom trakte
  4. podporuje lepšie trávenie
  5. podporuje liečbu vredov a liečbu koliky
  6. znižuje cholesterol v sére, čo napomáha k ochrane proti srdcovým chorobám
  7. účinne detoxikuje organizmus, pomáha tak schopnosti organizmu bojovať proti rakovine všetkých ľudských orgánov
  8. stimuluje rast a obnovu tkanív
  9. Chlorella je bohatá na horčík, ktorý je potrebný pre mentálne zdravie, obmedzuje astmatické záchvaty. Žiadna bunka v tele nie je schopná fungovať bez horčíku.
  10. Chlorella upravuje metabolizmus cukru tak, že udržuje jeho hladinu na konštantnej úrovni

 

Jej názov je odvodený od latinského zelený a malý. Pre svoj vysoký obsah chlorofylu, ktorý je najvyšší zo všetkých známych rastlín, má sýto smaragdovo zelenú farbu.
Ide o jednobunkovú sladkovodnú riasu. V priaznivých podmienkach so silným slnečným žiarením v neznečistenom prostredí sa množí až neuveriteľnou rýchlosťou, 4x za 20-24 hodín. Obsahuje všetkých 8 aminokyselín potrebných pre život, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny, špecifický Chlorella rastový faktor (ďalej iba CGF) a vlákninu. Preto má dokonalú výživovú hodnotu. Chlorella pôsobí na ľudský organizmus bez nežiaducich vedľajších účinkov.

Chlorella obsahuje viac ako 20 vitamínov a dôležitých minerálov. 50-60% chlorelly sušiny tvorí proteín. Je výborným zdrojom betakaroténu, chlorofylu. Obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň a preto by mala byť doplnkom vegetariánskej stravy, ktorá tento vitamín často neobsahuje v dostatočnom množstve. Prirodzene vyvážené zloženie Chlorelly pôsobí na organizmus jednako dôležitým doplnením látok, reguláciou prirodzených pochodov a čistiacim účinkom. Pravidelným užívaním dochádza ku stavu, kedy si telo nepotrebuje predtým deficitnú zložku potravy obstarávať nadmerným príjmom inak nehodnotnej potravy.

Čo sa týka minerálov a vitamínov, žiadna potravina nie je schopná dodať všetky potrebné látky. Chlorella áno. Chlorella nie je liek, ale potravinový doplnok. Svojím pôsobením na organizmus však môže odstrániť niektoré príčiny chorôb a tým prispieť k uzdraveniu.

V Japonsku sa záujem o Chlorellu sústredil z dôvodu jej detoxikačných vlastností – schopnosti neutralizovať alebo odsunúť, odbúrať jedovaté látky z tela. Jej vláknina zlepšuje trávenie a podporuje rast prospešných aerobných baktérií v tráviacom trakte, je významným neutralizačným prostriedkom – vyrovnáva pH tela. Výskumné programy preukázali, že pravidelná konzumácia Chlorelly pomáha ochrániť organizmus pred srdcovými chorobami, znižuje krvný tlak a odbúrava nadbytočný cholesterol. Žiadna iná rastlina na Zemi nie je pre človeka prospešnejšia ako Chlorella. Je to dokonalá potrava, ktorej sa nič nevyrovná.

 

Chlorella a detoxikácia organizmu


Detoxikácia je odstránenie toxických látok z tela. Môže ísť o jedy prenikajúce do organizmu z vonkajšieho prostredia alebo o jedy produkované baktériami v tele.
Výskumy v Japonsku, ktoré tiež ťaží problém znečistenia prostredia, sa sústreďujú na detoxikačné účinky. Bolo dokázané odstraňovanie rádioaktívnych látok, napríklad uránu, olova, ortuti, kadmia, chlordeconu, PCB, dioxínu a iných látok chlorellou z organizmu.

Japonská štúdia, zaoberajúca sa kadmiom v súvislosti s jedovatosťou ťažkých kovov, odhalila, že, pokiaľ bolo denne podávané testovaným zvieratám denne 8gramov chlorelly, potom vylučovanie kadmia vo výkaloch vzrástlo trikrát, vylučovanie v moci vzrástlo sedemkrát. Škótska štúdia z roku 1986 dokladá, že kadmium je akumulované vo vnútri riasy ako výsledok dvojfázového nadväzujúceho procesu. Prvá fáza zahŕňa rýchlu fyziologicko - chemickú absorpciu kadmia do väzby bunkovej steny – stanovišťom sú pravdepodobne proteíny alebo polysacharidy. Potom nasleduje pomalá, pevná – stála intracelulárna väzba.

Ďalší príklad detoxikačnej schopnosti chlorelly bol dokázaný v štúdii, kde ku kultúre pivovarských kvasníc bola pridaná letálna dávka štyroch vysoko toxických substancií – ortuť, meď, kadmium a PCB. Keď bol pridaný extrakt z chlorelly do zmesi uvedených jedov, tak pivovarské kvasnice zostali živé.

Zdá sa, že detoxikačný účinok je spôsobený ako obsahom chlorofylu v chlorelle, tak zložením jej bunkových stien. To je dôvod, prečo sú vo výrobkoch určených na predaj obsiahnuté aj bunkové steny. Musia však byť narušené, aby vzrástla stráviteľnosť riasy.
Bunkové steny Chlorelly majú tri vrstvy, z nich stredná silnejšia vrstva obsahuje celulózne mikrovlákna a vonkajšia vrstva polymerizovaný karotenoidový materiál. Je to práve tento bunkový materiál, ktorý najprv na seba naviaže toxické látky a potom ich odstráni z tela.
(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)

 

Chlorella a liečenie



Chlorella obsahuje najviac chlorofylu zo všetkých rastlín na svete – od 1,7% do 7%. Dr. Burgi vypracoval prvotinu o zavedení chlorofylu do medicíny. Použil chlorofylové preparáty pod názvom Chlorosan k liečbe poranení. V roku 1930 Rollet a Burgi po prvýkrát demonštrovali, že extrakty zo zelených rastlín mali stimulačné účinky v raste tkanív.

Vo veľmi rozsiahlej štúdii Smith a Livingston liečenie 1372 experimentálne spôsobených poranení a rán súdobou aplikáciou sedemnástich medicínskych preparátov. Zo všetkých sledovaných preparátov iba chlorofylové preparáty preukázali zhodne štatisticky dôkazné pozitívne výsledky. V ďalšej štúdii Dr. Smith dokázal, že chlorofyl v koncentrácii medzi 0,05 – 0,5% v tkanivách kultúr vyvolal „skoro bezprostrednú rastovú odpoveď“ fibroblastov – buniek, ktoré telo používa na obnovu tkanív.
(D. STEENBLOCK)


Začiatkom päťdesiatych rokov z extraktu Chlorelly bola separovaná zložka, ktorá bola nazvaná Chlorella Growth Factor (CGF), pretože spôsobila, že laktobacilus v kultúrnom médiu rástol o 400% viac oproti normálu. Bolo dokázané, že podávanie chlorelly deťom a mladým zvieratám, že pridanie chlorelly do diéty spôsobuje nárast hmotnosti a výšky. Schopnosť podporovať rast u mláďat sa zjavne vzťahuje k schopnosti Chlorelly stimulovať liečebný proces v tele a pracovať proti mnohým ochoreniam.
(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)


Chlorofyl alebo jeho deriváty ovplyvňujú rast baktérií a zvierat, metabolizmus a dýchanie, stimulujú tvorbu erytrocytov, ovplyvňujú výživu, syntézu vitamínov v rastlinách, aktivitu hormónov, pôsobia na nádory, anémiu, artériosklerózu, vysoký krvný tlak a iné ochorenia.
(D. STEENBLOCK)

Porovnanie hodnôt chlorella a iné potraviny

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode